Sığınmacılarla ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon sağlamayı amaçlayan çalışma toplantısı

Sığınmacılarla İlgili Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşları Arasında Koordinasyon Sağlamayı Amaçlayan Çalışma Toplantısı

Mehmet Onur Sezgün, AKAM Sığınmacı Çalışmaları Dönem Koordinatörü ve York Üniversitesi Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Öğrencisi

15 Ağustos 2018, İstanbul

Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılara hizmet veren kuruluşlar arasında koordinasyon sorunlarının masaya yatırıldığı çalışma toplantısı, Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi’nin koordinasyonunda gerçekleşti.

Kavacık Kuzey Yerleşkesinde yapılan çalışma toplantısına Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM)’nden Sami Gök ve Sinan Kadife, İstanbul Şehir Üniversitesi (İŞÜ)’nden Prof. Dr. Zeynep Ceren Acartürk ve Zeynep İlkkurşun, Mülteciler Derneği (Mülteci-Der)’nden Mehmet Aktaş, Yasin Demirağ ve İbrahim Dizman, Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’dan Muhammed Eren Özorpak, United Work’den Enis Kösem ve Burçin Oflu, Hayata Destek Derneğ’nden Gonca Doğan, Mavi Hilal Derneği (MHD – IBC)’nden Kübra Seyhan ve Rojin İbrahim, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Akdeniz Araştırmaları Merkezi (AKAM – CMS) direktörü Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, ve yine İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Duygu Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yüksek lisans öğrencisi Tuğba Akman, lisans öğrencileri Mehmet Burak Saygı, Dila Aslan, Özkan Yılmaz ve York Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi gören Akdeniz Araştırmaları Merkezi Sığınmacı Çalışmaları Dönem Koordinatörü Mehmet Onur Sezgün katıldı.

Sığınmacılarla ilgili olarak faaliyet yürüten sivil ve resmi kurumlarla, akademisyen ve  diğer ilgilileri bir araya getirmeyi amaçlayan  ve daha ileri bir tarihte yapılacak olan geniş katılımlı çalıştay için bir hazırlık faaliyeti anlamına gelen çalışma toplantısında, ortak bir paylaşım platformunun kurulması, sığınmacılarla ilgili bilgilendirme yapan periyodik bülten oluşturulması ve konuyla ilgili çalışmaların interaktif bir haritasının oluşturulup düzenli olarak güncellenmesi gereği vurgulandı.

Ortak insani kaygıların değerlendirildiği ön çalışma toplantısında katılımcılar, koordinasyon sorunlarının çözümü gerektirdiği konusunda hemfikir olduklarını belirterek AKAM’ın koordinasyonunda gerçekleştirilecek böyle bir çalışmaya memnuniyetle destek vereceklerini belirttiler.